The Francis Crick Institute

London, UK

The Francis Crick Institute is an extraordinary example of collaborative work in science today. A consortium of six of the UK's largest organisations for biomedical research, the Institute brings together multidisciplinary groups of researchers including biologists, chemists, physicists, engineers, computer scientists and mathematicians to develop ground-breaking research for the improvement of human health. To house this centre, we devised a building that operates both as a complex laboratory as well as a place for collaboration and exchange.

The location for the new Francis Crick Institute is highly significant: rather than being banished to the outskirts of the city, the building faces St Pancras International Station - one of the main points of arrival into the UK and sits next to the British Library - one the world’s most revered institutions. 

Our approach was to lift the laboratory building as an architectural typology to the status of a major civic institution, equal in standing to the two adjacent landmarks. Whilst conventional laboratories are generally inward looking and defensive, we conceived the building as a deliberately transparent and public place. We extended the street inside, organized key functions around it and maximised the potential for interaction between it and the inner life of the building. The resulting configuration acknowledges that research is as much about interaction and social life as it is about lab work.

Client

The Francis Crick Institute

 

Associate Architect

HOK

 

Facility

Research facility

 

Size

91,000sqm

 

Status

Completed

 

Working together with HOK, we have designed the building to be highly interactive and open, with five floors of laboratories above ground specifically designed to promote interdisciplinary work. Four quadrants of neutrally designed laboratory space are structured around a transverse atrium that transmits light and creates interior views. Between the atrium and the labs, a sequence of interlocked double height rooms provides a variety of spaces for gathering.

The building’s offices are lifted above street level so that the public realm can flow into the ground floor. Facing the new square, a public lecture theatre, exhibition space, café, and teaching laboratory enable the scientists to interact with the community through an extensive outreach programme.

Above, two curved roofs enclosing the substantial technical plant are shaped to resonate with the nearby Barlow shed of the St. Pancras International train station and respond to the varying scales of neighbouring buildings. The rhythmic façade of the terracotta masonry base establishes a relation of scale and materiality with the surrounding buildings from the eighteenth, nineteenth and twentieth centuries.

“The Francis Crick Institute will be one of the most significant developments in UK biomedical science for a generation.”


David Cameron, Prime Minister United Kingdom

Awards

2017: London First Award
Best place to work in London – Winner

2016 MIPIM UK Award - Visionary Building of the Year (Shortlisted)

2016 London First Investment in London’s Future Award

2016 New London Architecture Award – Education Category - (Shortlisted)

2011 Bentley Be Inspired - Innovation in Generative Design Award

Press

Europe’s biggest science centre opens in the UK
The Financial Times - 01.09.2016

Cathedral to science opens for business
BBC News - 01.09.2016

Related

 

New Kingdom Hospital

Riyadh, Saudi Arabia

 

The Edge

Amsterdam, The Netherlands

 

Endesa Headquarters

Madrid, Spain

A Project of Kohn Pedersen Fox (International) PA

 

Translation & Innovation Hub

London, UK