World Trade Center

Campus Extension

Amsterdam,The Netherlands

 

The new development at WTC is intricately interwoven into the existing fabric of the complex, creating a stimulating combination of richness and identity for the campus.

On the north, the characteristic curved glass roof extends further east in a swooping wave along the Strawinskylaan. The dynamic form of the roof profile embraces three office pavilions beneath. The pavilions will animate the northern edge of the campus and are conceived as a recognisable re-interpretation of the original extension of the WTC along Zuidplein on the west.

Glazed atria between the pavilions bring daylight deep into the plan and establish flexible meeting hubs for the new working community.

The new tower incorporates one of the original four towers, reusing and expanding the existing concrete structure and vertical core. The tower volume grows from the orthogonal geometry of the WTC grid at its base, but gains a new freedom as it soars up into the sky.

The proposed additional space fits seamlessly into the existing complex, delivering efficient and captivating workplace within an exciting new architecture, and heralding a fresh phase in the continued development of the WTC campus.


Client
CBRE Global Investors

Facility
Offices, Conference and Amenities

Size
20,000m² refurbishment and 32,000m² extension

Status
Planning Consent

Related

PLP Architecture Lee Polisano David Leventhal

The Nexus

Pearl River Delta, China

PLP Architecture Lee Polisano David Leventhal

 

PLP Architecture Lee Polisano David Leventhal

All rights reserved ©2017 PLP Architecture