© 2017 PLP Architecture

New Business Enquiries

[email protected]

Careers

[email protected]

Press Enquiries / Speaking Engagements

[email protected]

General Enquiries

[email protected]

Related

PLP Architecture Lee Polisano David Leventhal

 

 

Marina Towers

Beirut, Lebanon

A Project of Kohn Pedersen Fox (International) PA

PLP Architecture Lee Polisano David Leventhal

 

 

Sampson House &
Ludgate House

London, UK

PLP Architecture Lee Polisano David Leventhal

 

 

Whitechapel Estate

London, UK

PLP Architecture Lee Polisano David Leventhal

 

 

Four Seasons Hotel Abu Dhabi

Abu Dhabi, UAE

Contact

News

Projects

People

Practice

The New BurJuman Centre Expansion

Dubai, UAE

A project of

Kohn Pedersen Fox (International) PA

in which the following people at PLP Architecture were involved: Lee Polisano was partner-in-charge.

Client

BurJuman Centre

 

Facility

Mixed-use: Residential, Retail, Offices

Size
110,000sqm Retail
56,900sqm Offices

53,100sqm Residential

 

Status

Completed

 

 

The BurJuman Centre has played a central role in the life of Dubai since it opened in the early 1990s. The complex has been renewed and rejuvenated by its extension 240 metres along the Trade Centre Road onto an adjacent site. The expanded centre includes retail and entertainment space, an office tower, apartments, an apartment hotel, a health and recreation club and five levels of parking. All these components are connected to the retail, dining and entertainment facilities at a landscaped garden podium level.

A 130-metre office tower at the southern end of the site provides state of the art accommodation with opportunities for smaller multiple tenancies. Larger tenants can introduce private stairways to achieve greater interconnectivity of their office floors.

The new residential building with 200 luxury apartments, each with its own private terrace, is located on the site’s western edge.

The facades of the office and residential buildings respond to their specific orientations. The office building incorporates external perforated sunshades. South-facing panels are fixed in the horizontal position to shade against the midday sun, while panels on the east and west facades are fixed vertically to protect against the morning and late afternoon sun. The residential apartments also incorporate sun shading devices. On the east, a moveable sun shading system set 600mm from the enclosure protects the large glazed areas. The movement of the shading is controlled by a central system, but also incorporates a localized override control for each of the apartments.

The renovation of the existing complex creates a unified BurJuman Centre. A three storey arcade links the old and new retail areas. Light invades the space from high clerestorey windows. This internal street evokes a traditional Arab souk and, like a souk, serves as a communal gathering space in the heart of the city.

Awards

2005 Retail ME Mall of the Year